Waarom altijd meteen die tool-vraag?

Als ik je vraag je ogen te sluiten en je een timmerman voor te stellen, zal je waarschijnlijk die man met de hamer of die mooi gekartelde zaag zien. Voor een loodgieter is een waterpomptang zeer tot de verbeelding sprekend.

De misleidende factor van een tool

In Kenia hebben wetenschapper vorig jaar gereedschap ontdekt dat 3,3 miljoen jaar oud lijkt te zijn. Heel bijzonder omdat de oudste mens zo’n 2,8 miljoen jaar oud is. Hieruit blijkt nu dat dit gereedschap al gemaakt werd door de voorloper van de mens, misschien Lucy zelf, die ongeveer 4 miljoen jaar geleden in Afrika geleefd moet hebben.

Sinds de prehistorie zijn gereedschappen al heel interessant gebleken. Tegenwoordig echter lijken veel organisaties nog te denken dat als de juiste tools maar ingezet worden, een projectmanagement office (PMO) een toegevoegde waarde voor een organisatie kan zijn. Vervolgens kan een administratieve kracht de tool bedienen en klaar is het PMO, nu lopen alle projecten op rolletjes!

De oplossing is een goed opgezet PMO

Tijdens mijn werk bij MOJEO kom ik die gedachte vrijwel overal tegen. Het kan heel handig zijn tools beschikbaar te stellen aan een PMO. Maar zonder inzicht in hoe projecten gerund worden binnen een organisatie, welk maturiteitslevel de organisatie heeft op het gebied van het managen van projecten, welke knelpunten specifiek zijn voor een organisatie, waar de quick wins zitten, welke processen cruciaal zijn en wat de strategie van een organisatie voor de middelange termijn is, zullen tools je niet kunnen helpen om de gewenste verbetering door te voeren.

Sterker nog, ik zou zelfs durven te beweren dat deze tools je alleen maar weerhouden om de gewenste verbetering op korte termijn te bewerkstelligen. Tools zijn er om de vakman te helpen zijn vak gemakkelijker uit te voeren, tools zijn niet de oplossing voor een probleem. De oplossing dient toch echt van de vakman te komen, doe je dat niet dan is de kans groot dat je ook binnen het PMO snel de man met de hamer zult zien.

Interessante berichten

Werken bij MOJEO

1 jaar bij MOJEO: René Denneman

In de rubriek 1 jaar bij MOJEO stellen we onze medewerkers de vraag hoe het eerste jaar bij MOJEO is bevallen. Inmiddels werkt René Denneman al ruim een jaar bij MOJEO.

LEES MEER
toegevoegde waarden van het pmo
Project Management Office

De 5 toegevoegde waarden van het PMO

1. Een hoger projectmanagement volwassenheidsniveau Doordat een PMO de centrale positie binnen de projectorganisatie inneemt kan het de kwaliteit en standaardisatie van alle projecten sterk

LEES MEER

De PMO Academy start binnenkort!