Close
SAfe grid

6 Voordelen van het Scaled Agile Framework (SAFe)

Er komt steeds meer belangstelling voor SAFe. Steeds meer bedrijven passen de principes ervan toe. Het Scaled Agile Framework is een interactieve kennisbank voor het implementeren van een agile werkwijze op bedrijfsniveau.

MOJEO licht de toegevoegde waarde van SAFe graag toe, bekijk hier onze Top 6 Voordelen van het Scaled Agile Framework.

Voordeel 1: Een extensie voor agile
SAFe heeft het agile model uitgebreid naar het portfolio- en programmaniveau. Het framework gebruikt hiervoor geen nieuwe technieken, het codificeert/standaardiseert bestaande elementen zoals user stories en features.

Voordeel 2: Bedrijfsgericht framework
Veel frameworks richten zich alleen op het ontwikkelingsgebied, SAFe richt zich daarentegen op het bedrijfsniveau. SAFe erkent dat er een schatting moet worden gemaakt op programma- en portfolio niveau. Deze schattingen zijn afhankelijk van de functies & epics. Pas later kijkt men naar het specifiekere gedeelte, zoals bijvoorbeeld de user story.

Voordeel 3: Zeer specifiek
Het framework standaardiseert, ondersteunt en verbetert de agile manier van werken binnen complexe systemen. Tegelijkertijd biedt het framework de ontwikkelaars genoeg flexibiliteit zodat het toepasbaar is. De focus van SAFe ligt voornamelijk op het verbinden van Agile & Lean om software te ontwikkelen.

Voordeel 4: Licht framework
Je hoeft geen eeuwen te spenderen aan het beheersen van het concept. Het is namelijk een logisch opgezet framework. Door de eenvoudige uitleg en afbeeldingen is het gemakkelijk te leren en te implementeren.

Voordeel 5: Praktisch toepasbaar
SAFe is niet gegeneraliseerd en biedt hierdoor geen strategie aan voor procesontwikkeling. In plaats daarvan biedt het de beste aanpak aan practitioners om het proces zelf te ontwikkelen.

Voordeel 6: Software ontwikkeltraject is inzichtelijk
Het model omvat ook alle rollen & functionaliteiten die wat betreft software ontwikkeling aanwezig zijn. Zelfs de niet-functionele vereisten worden in het model gepresenteerd.

MOJEO & AGILE