Meedenken over het ontwerp van de agile-cultuur en -processen bij een wereldwijde software ontwikkelaar

De situatie bij de opdrachtgever

Een aantal jaar geleden zijn twee grote bedrijven gefuseerd in een joint venture om klanten met mobiele en vaste producten beter te kunnen bedienen. Deze fusie heeft geleid tot tal van nieuwe initiatieven en projecten. Een van die initiatieven was een programma voor het samenvoegen van de technische functionaliteiten van beide bedrijven en het migreren van de klanten naar één facturatiesysteem.

Aangezien de softwareontwikkelaar de IT-leverancier van het gefuseerde bedrijf is, werd het bedrijf ook aangesteld als Lead Service Integrator voor het programma. Dit betekent dat de partij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, het testen, een deel van de inzet en het beheer van de verschillende leveranciers. De looptijd van dit programma is ongeveer drie jaar en er werken meer dan 350 medewerkers van over de hele wereld aan.

 ‘’Aangezien de softwareontwikkelaar de IT-leverancier van het gefuseerde bedrijf is, werd het bedrijf ook aangesteld als Lead Service Integrator voor het programma. Dit betekent dat de partij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, het testen, een deel van de inzet en het beheer van de verschillende leveranciers. Er is gekozen voor het Scaled Agile Framework als middel om dit programma te managen.’’

Het programma vormt de basis voor de integratie van de twee bedrijven. Alle klanten moeten worden gecombineerd binnen de technische omgeving. 

Deze innovatieve markt is volop in beweging, wat betekent dat nieuwe functionaliteiten ook zullen worden geïmplementeerd in de nieuwe, gecombineerde, technische omgeving, die nog volop in ontwikkeling is. Een grote uitdaging! Er is gekozen voor het Scaled Agile Framework als middel om dit programma te managen.

De oplossing vanuit MOJEO

Rick Abbing van MOJEO is aan de slag gegaan als Software Integration Manager en deels Advanced Scrum Master binnen het programma. ‘’Rick heeft zich zeer snel aangepast aan het hoge tempo en de complexe wereld van grote transformatieprogramma’s zoals dit programma. Zijn belangrijkste bijdrage was het op tijd leveren van Minimum Valuable Solution (MVS) op het gebied van Digital en Communicatie volgens de richtlijnen van de klant”. Rick is verantwoordelijk voor de software-integratie tussen het BSS-systeem en de development binnen Digital (website en online omgeving, waar klanten zelfstandig kunnen inloggen – unassisted) en Outbound communicatie (E-mail, brieven, sms).

‘’Vervolgens heeft MOJEO geholpen bij het implementeren en opzetten van de JIRA-tool binnen het bedrijf zelf, zodat mensen intern volgens het Agile-principe konden werken’’, zegt de projectmanager bij de communicatie software ontwikkelaar.

MOJEO ondersteunt de Lead System Integration activiteiten van de opdrachtgever voornamelijk door de implementatie en het beheren van Agile (SAFe) processen binnen het klantenprogramma. In het bijzonder op het gebied van de geïntegreerde, multi-vendor software ontwikkeling. Op basis van zijn kennis en expertise fungeert Rick als de interne ”vraagbaak” voor Agile en SAFe gerelateerde onderwerpen.

‘’MOJEO heeft geholpen bij het implementeren en opzetten van de JIRA-tool binnen het bedrijf zelf, zodat mensen intern volgens het Agile-principe konden werken. Rick is verantwoordelijk voor de software-integratie tussen het BSS-systeem en de development binnen Digital en Outbound communicatie.’’

De toegevoegde MOJO

‘’Dankzij de inspanningen van Rick is de ‘Minimum Valuable Solution’ in het Digitale en Communicatiedomein op tijd geleverd aan de business stakeholders voor evaluatie. Professionele klantenservice, precieze communicatie, procesgericht management en ingebouwde kwaliteit van MOJEO resulteerden in een hoge klanttevredenheid. Met name de ondersteuning bij de overgang van waterval naar een wendbare manier van werken in combinatie met een positieve “can do” houding wordt zeer gewaardeerd.”

“Rick is zeer gewaardeerd door het team en de klanten. Zijn inspanningen werden meermaals erkend met zeer positieve feedback. 10 uit 10.” De projectmanager zou Rick omschrijven als een resultaat- en proces gedreven teamspeler met oog voor detail. Niet bang om tegengas te geven vanuit een vriendelijke houding.

‘’Rick is zeer gewaardeerd door het team en de klanten. Zijn inspanningen werden meermaals erkend met zeer positieve feedback. 10 uit 10. De projectmanager zou Rick omschrijven als een resultaat- en proces gedreven teamspeler met oog voor detail. Niet bang om tegengas te geven vanuit een vriendelijke houding.’’

Starten met een Agile transitie?

Lees in ons stappenplan de belangrijkste fases inclusief praktische tips voor een succesvolle transitie naar een Agile Way of Working.

Hoe volwassen is je Agile organisatie?