Wat is een T-shaped projectmanager?

Deel deze post:

Je ziet de term T-shaped projectmanager steeds vaker voorkomen. Is het een trendwoord of kan het echt een toegevoegde waarde bieden voor je persoonlijke ontwikkeling als projectmanager?

“T-shaped skills – or a T-shaped person – is a reference to qualities that make an employee valuable; they possess excellent knowledge of and skills in specific areas and are good at working with others in a collaborative way. Corporate Finance Institute

MOJEO levert T-shaped projectmanagers in verschillende specifieke disciplines zoals Agile/Scrum bij zorgorganisaties en projectmanagers met ervaring in de telecomwereld. Ben je benieuwd in hoeverre we jouw project een echte MOJO-impuls kunnen geven? Plan hier een adviesgesprek in!

Waar komt het begrip vandaan?

De term komt oorspronkelijk uit de softwareontwikkelaars hoek. Een T-shaped ontwikkelaar is namelijk iemand die ruime ervaring heeft in zijn rol en specifieke kennis heeft van een bepaalde sector. Een T-shaped ontwikkelaar heeft algemene kennis van de core business en specifieke kennis in softwareontwikkeling.

Je kunt je voorstellen dat het bij het ontwikkelen van software handig is als je de achterliggende gedachte van de dienst of business value begrijpt. Bij een projectmanager is dit niet anders, het begrijpen van de projectorganisatie en toegevoegde waarde van een project voor de klant is onderdeel van een projectmanagementrol.

Voorbeeld T-shaped projectmanager

Hoe word je een T-shaped projectmanager?

Als je als projectmanager wilt inspelen op de T-Shaped projectmanagerstrend dien je uiteraard een gereedschapskist aan certificeringen zoals Prince2, Kanban, Scrum of Six Sigma te hebben voor diepgaande kennis in het projectmanagement vak.

Vervolgens is het van belang dat je een deep skillset ontwikkelt in een specifiek vakgebied. Zo kun je je als projectmanager bijvoorbeeld richten op projecten binnen de informatica-tak bij zorginstellingen of de klantenservice afdelingen bij telecomorganisaties.

Het tegenovergestelde van een T-shaped projectmanager is een I-shaped projectmanager. Deze projectmanager heeft veel verdiepende kennis over één specifiek onderwerp en is niet inzetbaar op andere afdelingen binnen een bedrijf.

De voordelen van een T-shaped projectmanager

Een T-shaped projectmanager werkt makkelijker met zijn Stakeholders en teamleden. Je kunt elkaar simpelweg beter begrijpen en goed de belangen afwegen. Daarnaast kun je als projectmanager sneller en gerichter business value leveren aangezien je begrijpt wat de proposities bijdragen aan de beoogde klant en organisatie.

MOJEO levert T-shaped projectmanagers in verschillende specifieke disciplines zoals Agile/Scrum bij Zorgorganisaties en projectmanagers met ervaring in de telecomwereld. Ben je benieuwd in hoeverre we jouw project een echte MOJO-impuls kunnen geven? Plan hier een adviesgesprek in!

Project advies nodig?

Onze projectspecialisten zitten voor je klaar!

Andere interessante berichten:

Project Management Office

Het PMO Gilde van MOJEO

In de dynamische wereld van projectmanagement is samenwerking en kennisdeling van cruciaal belang. Binnen MOJEO is dit besef vertaald naar de oprichting van het PMO

Zet je project op de rails!