Wat is een PMO (project management office)?

Wat is een PMO?

Het begrip PMO of Project Management Office komt steeds vaker voor in de wereld van projectmanagement. Maar wat is een PMO? En wat heb je er als projectorganisatie eigenlijk aan? We leggen het graag uit.

Het begrip Project Management Office kan als volgt gedefinieerd worden: ‘’Een Project Management Office is een groep of afdeling in een projectorganisatie die normen hanteert met betrekking tot projectmanagement, planning en uitvoering. Daarnaast dient het ook als hét centrale punt van de organisatie voor projectdocumentatie, -begeleiding en succesmetrieken.‘’

MOJEO ziet het PMO als een centrale plek binnen een projectorganisatie die project (managers) ontzorgt. Een PMO zorgt voor standaardisatie, efficiëntie en overzicht.

Wat zijn de dagelijkse taken van het PMO?

Over het algemeen is het PMO verantwoordelijk voor de begeleiding, documentatie en metriek met betrekking tot het uitvoeren van projecten binnen de organisatie. Een Project Management Officer (PMO’er) voert de operationele taken hiervan uit. 

Zo kan een PMO’er een project begeleiden en ondersteunen door standaard projectroutes, templates of relevante ‘lessons learned’ te delen met een projectmanager. Een PMO’er zorgt voor een goede opslag van documentatie zodat een project georganiseerd en gestructureerd verloopt. Daarnaast zorgt een PMO’er er middels metriek voor dat relevante managementrapportages en -dashboards bij alle stakeholders terechtkomen. Zo zijn zij helemaal up-to-date wat betreft de lopende projecten.

Het ontzorgen van de projectorganisatie doet een PMO’er dus door een gedeelte van de (operationele) taken over te nemen, handvaten/templates te bieden en unieke inzichten te geven over de statussen van projecten. 

Ben je benieuwd wat de 15 belangrijke waarden zijn die een PMO kan opleveren? Lees dan deze blog-post. 

Hoe zet MOJEO een PMO op?

Het oprichten van een PMO is een specialistisch project. Bij MOJEO gaan we altijd eerst in gesprek met de stakeholders en belanghebbenden, op meerdere lagen in de organisatie, binnen de projectorganisatie. Hierdoor verkrijgen we een helder beeld van waar de behoefte ligt. We richten ons alleen op de PMO bouwblokken die aansluiten op de behoeften. 

We leveren écht maatwerk, bedrijf A kan bijvoorbeeld meer aan het bouwblok resourcemanagement hebben dan bedrijf B.

Nadat we een uitgebreide inventarisatie hebben gemaakt gaan we vervolgens alle elementen inrichten die benodigd zijn voor een succesvol PMO.

Lees hier een referentiecase van hoe we het PMO hebben opgezet bij Obvion in Heerlen.

Hoe beman je vervolgens een PMO?

Daarnaast helpen we je ook graag bij het professioneel bemannen van het PMO. Onze PMO’ers hebben de inhoudelijke expertise én het mojo dat benodigd is om de projectorganisatie te ontzorgen. Ontdek hier de PMO oplossingen van MOJEO. 

Ben je op zoek naar een optie om intern personeel op te leiden? Dan willen we je ook daar graag bij helpen. Met de MOJEO Academy leiden we professionals op tot een volwaardige PMO’er. Kom hier meer te weten over de MOJEO Academy. 

Ontdek de feiten van een goedwerkende pmo

Ontdek in één overzichtelijke infographic alle facts over de toegevoegde waarde die een PMO kan opleveren voor een (project)organisatie.