Een project mislukt, wie is de schuldige?

project mislukt
Deel deze post:

Wanneer een project mislukt, wie is dan de schuldige? Is het volledig de schuld van de projectmanager? Of is een mislukt project het resultaat van anderen die hun werk niet doen? Of dat nu de gebruikers waren die geen duidelijke requirements hebben gesteld of de business-analisten die het hebben laten afweten bij het analyseren en valideren van de requirements. Wellicht waren het de ontwikkelaars wel die steken hebben laten vallen bij het design van de oplossing, of waren het toch de stakeholders die niet de juiste of niet voldoende resources op het project hebben geplaatst en daarmee het project in gevaar hebben gebracht.

Focus op de werkprocessen

Natuurlijk heeft over het algemeen iedereen in meerdere of mindere mate schuld aan het mislukken van een project. Maar het is nu eenmaal de projectmanager die het project moet beheren en opleveren en verantwoordelijk is voor alle problemen en obstakels die in de weg staan om het project succesvol op te leveren binnen tijd en binnen budget. Dus, at the end of the day, is er slechts één persoon de schuld van een mislukt project, de projectmanager.

Of is het toch iets of iemand anders die de echte schuld draagt? William Deming heeft een duidelijke mening:

“95% van het probleem is het proces, slechts 5% de mensen.”

Misschien niet altijd, maar vaker dan we zouden willen toegeven, hebben projectorganisaties veel betere people skills en tools, dan dat ze werkprocessen hebben.

Wanneer je het mislukken van een project als een defect in het proces gaat benaderen werkt dat veel beter voor de projectorganisatie, dan de huid van de projectmanager vol schelden. Je hebt dan namelijk de vinger op de zere plek gelegd!

De oplossingen van MOJEO

MOJEO is gespecialiseerd in het in kaart brengen en verbeteren van de processen binnen uw projectorganisatie. We kunnen uw organisatie helpen met het opzetten en bemannen van het PMO (Projectmanagement office), uw organisatie begeleiden in de transitie van de Waterval naar de Agile/scrum werkwijze, of een coachingstraject opzetten voor uw projectmanagers.

Geïnteresseerd om te horen hoe MOJEO de projecten binnen uw organisatie beheersbaar kan maken? Vul hier ons contactformulier in, dan nemen we contact met je op!

Project advies nodig?

Onze projectspecialisten zitten voor je klaar!

Andere interessante berichten:

Project Management Office

Het PMO Gilde van MOJEO

In de dynamische wereld van projectmanagement is samenwerking en kennisdeling van cruciaal belang. Binnen MOJEO is dit besef vertaald naar de oprichting van het PMO

Zet je project op de rails!