Kanban

In dit artikel lichten we de definitie van Kanban toe en bespreken we hoe je het in de praktijk kan inzetten en wat de voordelen zijn.

Definitie Kanban

Kanban is een visueel Agile projectmanagement-framework dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de productie-industrie. Het woord ‘Kanban’ komt uit het Japans en betekent ‘visuele kaart’ of ‘signaal’. Het doel van Kanban is om de workflow te visualiseren en het team te helpen taken te prioriteren en efficiënter te werken.

Het kanban-systeem bestaat uit een fysiek of digitaal bord (zoals Trello) met kaarten die de taken voorstellen. Deze kaarten worden verplaatst tussen kolommen die de verschillende fasen van het werkproces weergeven. Het bord kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van het project en het team.

Voorbeeld van een Kanban bord

Kanban in de praktijk

In de praktijk wordt Kanban vaak gebruikt in productieprocessen en softwareontwikkeling. Het doel is om de workflow te visualiseren en te optimaliseren om de efficiëntie te verhogen en de doorlooptijd te verkorten. Kanban kan worden toegepast in verschillende afdelingen, zoals productie, logistiek en softwareontwikkeling. Het wordt echter voornamelijk toegepast in softwareontwikkelingsteams als een Agile projectmanagementmethode.

Een goede manier om het bord te bespreken is om dagelijks stand-ups te houden, waarbij het team samenkomt om de voortgang te bespreken en eventuele obstakels te identificeren. Dit kan worden gedaan door elke taak op het bord door te nemen en te bespreken wat er nog moet gebeuren om deze af te ronden, wie er verantwoordelijk is en welke eventuele uitdagingen er zijn.

Het is belangrijk dat alle teamleden betrokken zijn bij deze besprekingen en dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar ideeën en feedback te geven. Door open communicatie en regelmatige evaluaties kunnen teams de voortgang van het project in de gaten houden en problemen vroegtijdig aanpakken.

Een Kanban-bord is een populaire tool om de workflow te visualiseren. Het bord bestaat uit verschillende kolommen, elke kolom vertegenwoordigt een fase van het proces, zoals ’te doen’, ‘in uitvoering’ en ‘gedaan’. Op elk kaartje staat een taak die moet worden voltooid en het kaartje wordt van kolom naar kolom verplaatst terwijl de taak vordert.

Een belangrijk aspect van Kanban is het beperken van work-in-progress (WIP) om de doorvoer te verbeteren. Dit betekent dat er slechts een beperkt aantal taken in elke kolom mogen zijn om te voorkomen dat het proces overbelast raakt.

Kanban is ook nuttig voor het identificeren en oplossen van problemen in het proces. Als een bepaalde kolom te vol raakt, kan dit een signaal zijn dat er een probleem is met de snelheid van de workflow. Dit kan worden opgelost door het identificeren van de oorzaak van het probleem en het aanpassen van het proces om de efficiëntie te verbeteren. Bekijk hier een filmpje over de praktische toepassing van Kanban. 

De toegevoegde waarde

Kanban biedt verschillende voordelen voor Agile-teams. Het stelt hen in staat om de status van taken in realtime te visualiseren, te begrijpen waar bottlenecks zich voordoen en te identificeren waar verdere optimalisatie mogelijk is. Het stelt ook producteigenaren en stakeholders in staat om de status van het project te begrijpen en de voortgang te volgen.

Het is ook flexibel en aanpasbaar aan veranderingen, omdat taken en prioriteiten op elk moment kunnen worden aangepast. Het stelt teams ook in staat om snel nieuwe taken toe te voegen, omdat er geen vaste iteratiecycli zijn zoals bij Scrum.

Het systeem heeft zijn eigen set van principes en praktijken, waaronder beperking van work-in-progress, continue levering en feedback, en het verbeteren van de workflow in kleine incrementele stappen.

Kanban kan worden toegepast op verschillende gebieden, waaronder softwareontwikkeling, productie, marketing en meer. Het biedt een effectieve methode voor Agile teams om taken te beheren, de workflow te optimaliseren en productiever te worden.

Starten met een Agile transitie?

Lees in ons stappenplan de belangrijkste fases inclusief praktische tips voor een succesvolle transitie naar een Agile Way of Working.