Agile introductie: Tips & presentatie slides

Deel deze post:

Het belang van een goede presentatie over de visual roadmap van de Agile Way of Working kan niet genoeg worden benadrukt bij het Agile introductie in een organisatie. Het is essentieel dat alle stakeholders begrijpen wat Agile is en waarom het waardevol kan zijn voor de organisatie.

Een goede introductie kan helpen bij het creëren en managen van verwachtingen, het communiceren van de voordelen van Agile werken en het ondersteunen van Agile-implementatie.

Een visuele roadmap kan ook helpen om enthousiasme voor de Agile Way of Working in de organisatie te creëren, mensen te motiveren om verandering te omarmen en onderdeel te maken van een succesvolle Agile implementatie.

Samengevat, een goede introductie in de vorm van een visual roadmap is een noodzakelijke eerste stap om Agile te introduceren in een organisatie, omdat het kan helpen de basis te leggen voor een succesvolle transitie naar een Agile werkcultuur.

Geef je agile introductie aan de juiste doelgroep

Het is belangrijk om de presentatie te geven aan de juiste doelgroep. Zo zorg je ervoor dat alle key stakeholders op de hoogte zijn in de organisatie en meewerken aan de invoering van Agile. Onze collega Jorg heeft in totaal 8 presentaties gegeven aan ruim 60 medewerkers van Zuyderland om Agile op de juiste manier te introduceren.

Onderstaande betrokkenen van de organisatie moet je zeker meenemen in deze Agile Workshops.

Managementteam

Het is belangrijk om de presentatie als eerste te geven aan het senior managementteam. Zij moeten de verandering naar de Agile Way of Working begrijpen en voornamelijk ondersteunen. Bij het geven van de presentatie aan het MT wil je als initiator mandaat verkrijgen.

Projectleiders

Projectleiders zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse activiteiten van de teams. Zij moeten begrijpen hoe Agile werkt, de Agile rollen kennen van een team en uiteindelijk de hoofdlijnen uitzetten van de dagelijkse activiteiten binnen Agile.

Projectmedewerkers

De projectmedewerkers dienen uiteindelijk de Agile methodologieën in de praktijk te implementeren. Het is dus van cruciaal belang om deze projectmedewerkers de toegevoegde waarde van de Agile Way of Working te tonen. Zij moeten op de hoogte zijn van het framework en de dagelijkse activiteiten rondom Agile.

De inhoud van een agile introductie workshop

Wij helpen je graag bij het bepalen van de inhoud van de Agile presentaties. Je kunt hier onze Agile Visual Roadmap downloaden met een aantal slides die je op weg helpen. Qua opbouw is het het beste om zo basaal als mogelijk te beginnen, uiteraard afhankelijk van het Agile kennisniveau van de organisatie, en langzamerhand met oefeningen en de praktische invulling van de Agile Way of Working op te bouwen richting de uiteindelijke Agile Way of Working keuze.

Lees hieronder een aantal topics die je in de presentatie kunt behandelen.  

Waterval vs Agile

Aangezien de meeste organisatie volgens de waterval methode projecten draaien is het van belang om duidelijk het verschil met de Agile werkwijze en de voordelen hiervan toe te lichten. Gebruik voor dit topic slide 2 t/m 6 (verschil waterval & agile)

Agile & Scrum waarden

Vervolgens kun je het best het Agile manifesto en de achterliggende historie en gedachte toelichten. Tip: Gebruik de missie van je eigen bedrijf om hiermee de principes van het manifesto te tonen. Slides 9 t/m 12 (agile waarden en principes) zijn hier voor gemaakt.

Rollen & rituelen

Beschrijf de rollen van een Scrum Team (Product owner, Scrum Master en developers) en ligt toe welke verantwoordelijkheden hierbij komen kijken. De rituelen (Planning, Daily stand-up, Refinement, Review (Demo) en Retrospective) geven vervolgens een praktische invulling aan het Agile manifesto. Gebruik hier bijvoorbeeld slide 13 t/m 18 (scrum rollen) voor!

Praktijk oefening / Agile & Scrum Quiz

Reserveer ook ruimte voor slides met interactieve oefeningen zoals een Agile & Scrum Quiz, Stakeholder mapping of Product Visie definitief.

Next steps

Benoem kort en bondig de volgende stappen die je moet zetten om Agile succesvol te implementeren in je organisatie. Onze infographic over de 9 stappen die je moet zetten om Agile succesvol te implementeren kan je hierbij helpen.  

Hoe wij als MOJEO agile workshops inzetten

Mensen discussiëren over een topic in de Agile introductie workshop

Om onze relaties te helpen draagvlak en commitment te krijgen voor de transitie naar de Agile Way of Working presenteren we deze Agile introducties aan alle belangrijke stakeholders de afdeling die als eerst Agile gaat werken. Een voorbeeldpresentatie hiervan kun je hier downloaden.

Heb je hulp nodig op het gebied van de transitie naar een Agile Way of Working in bepaalde fases of in zijn geheel? Onze Agile professionals kunnen je bij elke stap begeleiden. Plan in de sectie onder deze blog-post direct een vrijblijvend adviesgesprek in.

Project advies nodig?

Onze projectspecialisten zitten voor je klaar!

Andere interessante berichten:

Project Management Office

Wat is een T-shaped projectmanager?

Je ziet de term T-shaped projectmanager steeds vaker voorkomen. Is het een trendwoord of kan het echt een toegevoegde waarde bieden voor je persoonlijke ontwikkeling

agile/scrum-manier van werken?