Heb je last van controle-illusie?

Heb je ook wel eens dat je naar een sportwedstrijd zit te kijken en begint te gebaren alsof je zelf in het spel kunt ingrijpen? Of heb je een bepaalde vaste manier van kaarten oprapen als je een spelletje poker speelt? Steek je toch maar even een kaarsje aan voor een belangrijk examen ondanks dat je niet (bij)gelovig bent? Of zet je je laatste geld voor het verlaten van het casino toch snel op rood omdat nu zwart al 5 keer achter elkaar gevallen is?

Dan heb je last van de controle-illusie.

Wat is controle-illusie? 

Dit is de neiging te geloven dat we iets kunnen controleren waarover we objectief gezien geen macht hebben. Deze illusie werd in 1965 ontdekt door de onderzoekers Jenkins en Ward. Dit fenomeen wordt zelfs in de praktijk bewust gebruikt. Er zijn voorbeelden van knoppen op verkeerslichten die functieloos zijn, uitgezonderd dan dat de drukker het gevoel krijgt het verkeerslicht te kunnen beïnvloeden en het wachten op groen beter verdraagt. Of zogenaamde temperatuurregelaars die niks anders deden dan de klachten over de temperatuur sterk terug te brengen.

De beïnvloeding van het PMO

Er zijn veel dingen die je niet kunt beïnvloeden in je leven, maar er zijn er ook veel die je wel kunt beïnvloeden. Het PMO concentreert zich daar op. In projectorganisaties met veel parallelle projecten is het inrichten van een PMO en goed voorbeeld om te ontkomen aan de controle-illusie die soms bij projectorganisaties leeft. Het PMO richt zich daadwerkelijk op de belangrijkste zaken die je wel kunt beïnvloeden en geeft hiermee professionele controle terug aan de projectmanager. Het MOJEO PMO helpt je van je controle-illusie af te komen en zorgt dat je zelf weer invloed hebt.

Geïnteresseerd om te horen hoe MOJEO je van je controle-illusie af kan helpen? Vul hier ons contactformulier in, dan nemen we contact met je op!

Interessante berichten

Werken bij MOJEO

1 jaar bij MOJEO: René Denneman

In de rubriek 1 jaar bij MOJEO stellen we onze medewerkers de vraag hoe het eerste jaar bij MOJEO is bevallen. Inmiddels werkt René Denneman al ruim een jaar bij MOJEO.

LEES MEER
toegevoegde waarden van het pmo
Project Management Office

De 5 toegevoegde waarden van het PMO

1. Een hoger projectmanagement volwassenheidsniveau Doordat een PMO de centrale positie binnen de projectorganisatie inneemt kan het de kwaliteit en standaardisatie van alle projecten sterk

LEES MEER

De PMO Academy start binnenkort!